Elektro.noLærlinger er vår viktigste kilde til rektruttering

Lærlinger er vår viktigste kilde til rektruttering

For leder Einar Jørgensen i Elektro AS er det stort å ta imot motiverte lærlinger på tampen av sommeren. En lang tradisjon med mål om å utdanne dyktige fagarbeidere. – De er vår viktigste kilde til rekruttering, sier han.

– Kompetanse er en av nøklene til suksess. Derfor prioriterer vi å rekruttere motiverte og flotte ungdommer som ønsker utvikling og læring gjennom å være lærlinger. Det vi tilbyr er trygg og tett oppfølging slik at hver enkelt får spesialisert seg innen sitt fagfelt. De får ferdigstilt utdannelsen sin her hos oss og dermed muligheten til å bli dyktige fagarbeidere, sier Jørgensen.

Han forteller om et presset jobbmarked og rift om flinke rørleggere og elektrofagarbeidere – som automatikere, telekommunikasjonsmontører og elektrikere – for å nevne noen. Og at ungdommer som velger yrkesfagutdanning har gode kort på hånden.

– Flinke fagarbeidere er allerede og vil fortsatt være svært ettertraktet i arbeidsmarkedet. Lærlinger er vår viktigste kilde til rekruttering. Det handler både om læring av fag, men også om å lære den kulturen vi har i bedriften. Vi ønsker medarbeidere som jobber etter vår elektro-standard, og den beste måten å lære dette på, er å starte som lærling her, sier elektrolederen.

12 MOTIVERTE LÆRLINGER

For Eivind Tjønndal (18) og Frida Holum (18) har elektroyrket bestandig fascinert. Det var aldri noen tvil om det å velge et yrkesrettet utdanningsforløp.

– Jeg har bestandig vært interessert i hvordan ting fungerer, særlig elektriske duppedingser, helt siden jeg var lita, forteller Holum.

Hun har vært den eneste jenta i klassen i to år på videregående. En tid hun beskriver som veldig bra.

– Man blir vant til å være den eneste jenta i klassen. Man blir vant til å være «en av gutta». Ja det er litt tilpasning med tanke på oppførsel, for vi er jo forskjellig – men når vi først fant tonen så gikk det bare bra, forteller hun.

Hun tror kanskje at jenter vegrer seg fra å søke seg inn i såkalte «gutteyrker», kanskje med tanke på redsel for å bli alene fordi det er få jenter der fra før.

– Jeg var veldig sikker på valget, og jeg anbefaler andre jenter om å gjøre det samme hvis de har lyst, sier hun.

VIKTIG OPPGAVE FOR SAMFUNNET

Jørgensen håndhilser på lærlinger. Småprater og ønsker dem alle hjertelig velkommen til både Elektro og Nilsson. 12 stykker som skal lære seg hva arbeidslivet handler om og hvordan det de har lært på skolen kan settes ut i praksis.

– Vi er veldig heldig som får ta imot disse ungdommene i dag. Etter to år med videregående opplæring i skole så gjenstår det nå to og et halvt år som lærlinger hos oss før det til slutt resulterer i fagbrev. Forhåpentligvis også ansettelser av dyktige medarbeidere, sier Jørgensen.

Han poengterer at det også er en viktig samfunnsoppgave å gi ungdommer og voksne muligheten til å fullføre fagutdannelsen, og at de som kommer til bedriften også er med på å skjerpe kompetansen innad.

– Dette er unge mennesker som har fått den digitale kompetansen med morsmelka, som kommer inn til oss med tusen spørsmål, er entusiastiske og energiske med ny giv. Dermed gir de også mye tilbake, sier Jørgensen.

Gruppebilde med nye lærlinger hos Nilsson AS og Elektrogruppen.

Frida Holum, Eivind Tjønndal, Henning Rørvik, Thomas Myklebust, Johan Sandbakk, Krister Vik, Dawit Senere, Younas Amjad, Simen Vrybloed, Jørgen Andreassen, Simon Fagervik og Sander Wensell-Lange, skal nå inn i læretiden hos Elektro og Nilsson. Alle viktige fagarbeidere for fremtiden.

KLAR FOR KUNNSKAP OG PRAKSIS

Tjønndal som skal bli elektriker sier han gleder seg til å sette skolekunnskapen ut i praksis. Han er motivert, og har valgt et yrke han mener vil gi en fast jobb hvis alt går etter planen.

– Jeg var litt skolelei, og valgte derfor yrkesfag. Nå er jeg veldig motivert. Jeg ser for meg å få utbrodert kunnskapen jeg har begynt å ta inn i tiden fremover. I første omgang blir det å lære mer om elektriske installasjoner i hjem, sier 18-åringen.

Han tror arbeidsdagene fra morgen til ettermiddag skal bli overkommelig.

– Det blir nok en tilvenningsperiode før vi kommer inn i rytmen. For meg er det lettere å jobbe for å få kunnskap, så dette passer meg veldig bra, sier Tjønndal.

– Vi skal nok sørge for at dere blir skikkelig flinke fagfolk, at dere får den oppfølgingen dere behøver og at dere trives. Det er viktig å trives på jobb, sier Jørgensen.