Å skape fellesskap i ei krevende tid

Desember er en krevende tid for mange, av ulike årsaker. Dette er noe alle vet, men hva kan vi, som samfunn og medmennesker, gjøre for at denne tiden kan bli litt lysere?

Det snakkes stadig om at det er for mye press på mange i desember, og det synes å være en økende trend. Hva er årsaken til at vi ikke klarer å bremse opp, dempe kravene og ta jula tilbake? Det åpenbare svaret er kanskje kommersielle aktører, sosiale medier, reklame og så videre. Alt som omgir oss i desember er proppfullt av kos, nære og gode familierelasjoner, venner, og god mat og drikke. 

Som HR-leder i et av Nord-Norges største tekniske fagmiljøer kjenner jeg på et ansvar for alle våre  medarbeidere, og hjertet banker ekstra hardt for de som føler seg alene i denne tida. Det er unge lærlinger, det er nyseparerte familiefolk og nypensjonerte som ikke lenger har den årlige julelunsjen å gå til. Det er de som føler på ensomhet og utenforskap, og de som kjenner på at krona ikke strekker til.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Det er kanskje et forslitt uttrykk, men det betyr ikke at det ikke er sannhet i det. I helgen var vi en gjeng med bedrifter og organisasjoner som prøvde å gjøre noe, for å lette litt på belastningen desember kan by på, både økonomisk og emosjonelt.

Sammen skapte vi et fellesskap gjennom en gratis opplevelse i Bodø, som krevde lite av den enkelte, både i form av ressurser, men også i mental tilstedeværelse og kapasitet. Vi inviterte til drive-in kino der folk fikk en gratis filmopplevelse, fra sin egen bil, enten sammen med noen eller alene. For noen vil jo faktisk det å ikke ha noen å gå på kino sammen med, være et hinder for å i det hele tatt gå på kino. Inne i en bil er det ingen som legger merke til om det er sånn eller slik. . Å ta med seg tre barn på kino i juletider er det heller ikke alle som har råd til. Her kunne hele familier oppleve julekino helt uten dårlig samvittighet for hva de egentlig burde brukt de pengene på.

Drive-in-kino er et tiltak som vi i Elektrogruppen ønsket å bidra til, nettopp fordi det kan være en liten hjelp til å  redusere stress og press i en travel tid. Som en del av vårt medarbeiderløfte har vi fokus på mental helse, og å skape en trygg arbeidsplass med trygge medarbeidere. Vi ønsker å tilrettelegge for økt fellesskap og skape takhøyde for å dele at livet kan føles tøft, også for tøffinger,  som det er mange av i vår bransje. Vi klarer ikke å ta bort  alt julestress- og press, men vi ønsker å bidra der vi kan, der vi er. 

Vi håper med dette at flere lokale aktører vil bidra til at folk kan ta sin jul tilbake, og kjenne på trygghet, heller enn usikkerhet, mas og jag. Du, som enkeltperson, som bedrift eller organisasjon, kan også gjøre noe for noen, og min oppfordring er; gjør det – det kan bety mer enn du tror.


Kronikk av Ina Smith Myrmell, HR-leder i Elektrogruppen AS