Sikringsskap til bolig og fritidsbolig
Sikringsskapet er selve el-sentralen i boligen eller fritidshuset ditt. I sikringsskapet får du oversikt over alle elektriske kursene – hvor de går, og hvilken kapasitet hver enkelt kurs har.
Hvorfor trenger man et sikringsskap?
I sikringsskapet sitter hovedsikringen og sikringene for hver kurs. Én kurs kan gå til lys og stikkontakter i stua, mens en annen kurs kan gå til kjøkkenet eller vaskerommet.
De forskjellige kursene kan ha ulik belastning etter tiltenkt bruk av kursen/rommet. Sikringens oppgave er å sørge for at den enkelte kursen ikke blir overbelastet i forhold til ledningssystemet i boligen.
Om overbelastning skjer, vil sikringen gå og strømmen blir borte på den aktuelle kursen for å hindre skade på ledningssystemet og i verste tilfelle– brann. Så sikringsskapet (og sikringene) passer på at uheldig bruk ikke skader hjemmet ditt!
Hvorfor går sikringen i huset mitt?
Hvis du bruker vaskemaskin, stekeovn og kaffetrakter samtidig, kan det hende at strømmen går. Da er det naturlig å finne årsaken til at strømmen gikk – og ta en titt i sikringsskapet.
Det er mest sannsynlig sikringen som har kuttet strømmen fordi du har overbelastet kursen som gir strøm til disse elektriske apparatene.
Hvordan slå på og fikse en sikring som har gått
Nyere bygninger er utstyrt med automatsikringer, og da er det bare å vippe bryteren tilbake til rett posisjon for å slå på strømmen igjen.
I eldre bygninger kan det være gammeldagse skrusikringer, og da må hele sikringen byttes med en ny. Skrusikringer kan kjøpes på butikker hvor de selger elektronisk utstyr.
Sikringen er ikke gått – men strømmen er borte!
Det er viktig å finne årsaken til at sikringen gikk og du bør alltid ta en titt i sikringsskapet. Årsaken til strømbrudd trenger nemlig ikke alltid å være overbelastning– Det kan også være en feil på det elektriske anlegget.
Hvis sikringen din ikke er gått eller at du fortsatt opplever regelmessig strømbrudd bør du ta kontakt med elektriker for å finne årsaken.
Når bør sikringsskapet mitt byttes eller oppgraderes?
Det kan være mange gode grunner for å bytte sikringsskap– selv om ditt nåværende sikringsskapet er i god stand.
Eldre bygg og sikringsskap
Noen eldre bygninger er fortsatt utstyrt med færre kurser og sikringer enn det som er vanlig nyere bygg. Det er fordi vi stadig har fått flere elektriske apparater i huset – som igjen krever mer strøm.
El bil-ladere, elektrisk oppvarming og moderne koketopper / induksjonstopper er eksempler på strømkrevende innretninger som har blitt mer vanlig nå enn tidligere. Hvis kursene dine ikke rekker til behovet ditt kan en oppgradering av sikringsskapet være lurt.
Elektro kan være behjelpelig med å finne ut hvordan du kan maksimere og fordele kursene dine i hjemmet ditt.
Feil på sikringsskap
Selv om du har et moderne sikringsskap kan det likevel hende at det bør byttes eller oppgraderes. Hvis sikringer går uten noen spesiell grunn eller om sikringene føles unaturlig varm, kan det tyde på at noe er feil i det elektriske systemet.
Feil i sikringsskap kan forårsake brann. Aller helst bør du kontakte elektriker for å finne årsaken, men du bør også ta en titt i sikringsskapet selv med jevne mellomrom. Om en sikring er veldig varm er det også et tydelig signal på at noe bør gjøres.
Elektro kan undersøke sikringsskapet ditt for feil og bidra med planlegging av utbytning/oppgradering hvis uhellet skulle være ute.
Kontakt Elektrogruppen
Kontakt oss for mer informasjon
om hva vi kan gjøre for deg.